HomeBlogWebP afbeeldingen, dé manier om jouw website in topvorm te krijgen

WebP afbeeldingen, dé manier om jouw website in topvorm te krijgen

SEO

Stel je voor: je gaat een rondje hardlopen met een rugzak. Hoe zwaarder deze rugzak, des te trager je zult zijn. Dit geldt ook voor een website; hoe zwaarder een website, hoe trager de website zal zijn. En zoals je zelf uit ervaring zal weten: hoe trager een website, hoe slechter de gebruiksvriendelijkheid en hoe kleiner de kans dat jij daadwerkelijk over gaat tot een aankoop.

Daarom dat websitesnelheid een belangrijke factor van Google is om te bepalen op welke positie jouw website wordt getoond. Daarnaast neemt Google je websitesnelheid ook mee in het beoordelen van jouw advertenties. Wanneer je website te traag is kunnen advertenties worden afgekeurd. Samengevat: het is tijd dat je website wat gewicht gaat verliezen! Dit kun je onder andere doen door het gebruik van WebP afbeeldingen. In dit artikel vertellen we je wat WebP afbeeldingen zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Wat zijn WebP afbeeldingen?

WebP is een bestandsformaat voor afbeeldingen gecreëerd door Google met het oog op snelheidsoptimalisatie. Het is ontwikkeld als een alternatief voor .jpeg, .png en .gif bestanden. Een alternatief dat een stuk kleiner is dan de originele bestandstypen, met als doel om je website sneller te maken.

Wat zijn de voordelen van WebP afbeeldingen?

  • Afbeeldingen zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor ongeveer 50% van het ‘gewicht’ van een website. Door gebruik te maken van WebP afbeeldingen kun je afbeeldingen creëren die zo’n 26% kleiner zijn dan .png bestanden en 25 tot 34% kleiner zijn dan .jpeg bestanden. Dit terwijl de afbeeldingen dezelfde kwaliteit behouden.
  • Het gewicht van je website heeft een grote invloed op de snelheid van je website. Zoals eerder benoemd, is je websitesnelheid een van de belangrijkste ranking factoren van Google. Door het gebruik van WebP afbeeldingen verklein je de grootte van je website, waardoor je website een stuk sneller zal functioneren.
  • Verder heeft de snelheid van je website ook invloed op het gedrag van je bezoekers. Wanneer een website traag is dan is de kans groot dat je weg klikt en verder zoekt naar een website die je vraag wel snel beantwoord. De kans tot conversie is op een trage website dan ook een stuk kleiner dan op een website die wel snel werkt.
  • WebP afbeeldingen kunnen niet alleen ingezet worden voor normale statische afbeeldingen, maar ook voor animaties (.gif) en afbeeldingen met een transparante achtergrond (.png). Hierdoor hoef je je nooit meer af te vragen welk bestandstype het beste is om te gebruiken.

Hoe kun je WebP afbeeldingen gebruiken?

Je kan je afbeeldingen makkelijk omzetten naar WebP afbeeldingen door middel van een converter. Deze zet jouw .jpeg, .png of .gif afbeelding eenvoudig en snel om naar een WebP afbeelding. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de volgende gratis converters: JPEG > WebP, GIF > WebP, PNG > WebP. Vervolgens kan je deze afbeelding uploaden in het CMS van je website.

Op dit moment worden WebP afbeeldingen ondersteund door alle webbrowsers behalve Safari. Wanneer iemand via Safari een pagina met WebP afbeeldingen opent, zullen deze afbeeldingen niet worden getoond. Het is dus interessant om te kijken hoeveel procent van je websitebezoekers Safari gebruikt. Wanneer dit een aanzienlijk deel van je bezoekers is dan kan het probleem ondervangen worden door het instellen van een .jpeg, .gif of .png afbeelding als ‘vangnet’ voor gebruikers met safari. Hiervoor kun je het beste jouw webbouwer om hulp vragen.

Wat is het effect van WebP afbeeldingen?

Wat het precieze effect gaat zijn van WebP afbeeldingen voor je ranking in Google is nog niet helemaal duidelijk. Maar zoals hierboven duidelijk is geworden verwachten wij dat het instellen van WebP afbeeldingen een positief effect zal hebben op je ranking en conversiepercentage. Daarom gaan we dit testen met een aantal pagina’s op onze eigen Leadrs website. Wanneer hier meer over bekend is delen we de resultaten uiteraard via deze blog!

Vera Luijkx

Meer weten over WebP afbeeldingen?

Wil je meer weten over WebP afbeeldingen? Wij vertellen je er graag meer over! Neem contact met ons op via info@leadrs.nl of telefoonnummer 088-010 5600.

Direct contact