Kies ik een mobiele of responsive site?


Responsive_Design_Graphic_v21

In mijn vorige blogartikel met SEO trends voor 2014 heb ik het al vermeld, we kunnen echt niet meer om de mobiele apparaten heen in 2014. Als we kijken naar de trends op dit gebied, dan zien we dat steeds meer mensen onderweg gebruik maken van internet, omdat hiervoor natuurlijk ook steeds meer mogelijkheden zijn met de opkomst van mobiele telefoons en tablets:

InternetOnderweg
Meer dan de helft van de internetgebruikers gebruikt dit dus ook onderweg, wat betekent dat je als bedrijf ook altijd en overal goed vindbaar moet zijn. En als de bezoekers je dan hebben gevonden via een mobiel apparaat, moeten ze ook op een gebruiksvriendelijke site komen, waar ze snel kunnen vinden wat ze zoeken.

In een ander interessant statistiekje zien we dat meer dan 1 op de 4 zoekacties in zoekmachines al via een mobiel apparaat (telefoon of tablet) kwam in 2013:

MobileShareZoekmachinesGoogle heeft ook hierin het grootste aandeel:

MobileSharePerZoekmachineKortom, het is erg belangrijk dat jouw website ook op mobiele apparaten goed leesbaar en gebruiksvriendelijk is!

Kies ik dan een mobiele of responsive site?

Wanneer je een mobiele site wil maken zijn er 2 mogelijkheden: een aparte mobiele site of een responsive site. Hieronder zetten we de verschillen, voor- en nadelen uiteen.

Mobiele site

Een mobiele site is een site, die naast je ‘gewone’ desktop site speciaal is ingericht voor mobiele apparaten. Het is dus als het ware een aparte site, naast de site die je via desktop laat zien. Vaak is de domeinnaam dan m.site.nl, ofwel men gebruikt dezelfde domeinnaam als je eigen site, maar dan met m. ervoor.

Een mobiele site is vaak een variant op de desktop site, met een voor mobiel geschikte lay-out en een beperktere inhoud dan de desktop site. Dit zodat bezoekers niet verzand raken in de oneindige informatie, die op een mobiel nu eenmaal veel omvangrijker lijkt dan op een computer.

Voordeel van een aparte mobiele site (naast je desktop site) is:

 • Het is de goedkopere optie om je bezoekers toch en aparte site aan te kunnen bieden wanneer ze via een mobiel apparaat op de website komen.

Nadelen van een aparte mobiele site, naast je desktop site zijn:

 • Je loopt het risico van duplicate content, aangezien de content op een mobiele site vaak exact over is genomen van de desktop site. Hier moet je wel goed rekening mee houden bij het inrichten van de site, zodat je jezelf niet in de vingers snijdt.
 • Website aanpassingen moet je altijd op 2 plaatsen doorvoeren (desktop en mobiel), dus het is wel wat meer werk in het onderhoud.

Responsive site

Een responsive website is een website die zich automatisch aanpast aan het apparaat waarop deze wordt weergegeven. Op een computer ziet deze er dus anders uit dan op een tablet en op een mobiele telefoon is deze weer anders. Hij schaalt de website naar het apparaat waarop hij geopend wordt. Dit doet hij op basis van de schermgrootte van het apparaat waarop de site geopend wordt.

Voordelen van een responsive website:

 • Je hoeft maar 1 site te ontwikkelen en dus ook nog maar op 1 plek wijzigingen door te voeren, wat natuurlijk een hoop tijd bespaart.
 • Je zit ook niet met het probleem van duplicate content, omdat je maar 1 site hebt.
 • Je hoeft geen apart ontwerp te laten maken voor je mobiele site.
 • Het is beter voor je SEO, omdat bijvoorbeeld alle linken van andere sites naar hetzelfde domein gaan. Google is hier ook het meest voorstander van.

Nadelen van een responsive site zijn:

 • Op wat sommige mobiele apparaten, zoals (oudere) telefoons met trage verbindingen, kan een responsive site wat langzaam zijn, wat de gebruiksvriendelijkheid natuurlijk niet ten goede komt.

Kies ik nu mobiel of responsive?

Mijn persoonlijke advies zou zijn om, als je echt een hele nieuwe site gaat ontwikkelen, deze sowieso responsive te laten maken. Dan is de initiële investering wel iets groter, maar uiteindelijk is het weer goedkoper doordat je geen aparte mobiele site hoeft te maken. Bovendien is dit de beste optie voor je zoekmachinevriendelijkheid en ook de optie die het minste werk bevat wanneer je kijkt naar content aanpassingen die je moet doen. Dus bij een nieuwe site is responsive de beste optie.

Heb je al een website en wil je toch ook via mobiel goed te vinden zijn? Dan is het wellicht handiger om te kiezen voor een aparte mobiele site, als je naar het kostenplaatje kijkt. Vaak is het goedkoper om een mobiele template te laten maken, dan om je bestaande site responsive te maken. Maar dat is een keuze die je maakt.

Meer weten over mobiele sites?

Wil je meer weten over mobiele en/of responsive sites of een advies ontvangen over jouw website(s)? Neem dan contact met ons op!

Nadine Jooren

Nadine Jooren

Nadine schrijft blogartikelen over project management en conversie optimalisatie en houdt zich binnen Leadrs dan ook voornamelijk bezig met deze vakgebieden. In haar vrije tijd kun je haar regelmatig vinden op de tennisbaan, tenminste, als ze niet in het buitenland vertoeft, want reizen is misschien toch wel haar grootste passie.

More Posts - Website

Follow Me:
LinkedInGoogle Plus

Tags:

gebruiksvriendelijkheid mobiel mobiele website responsive website 

 

2 reacties op “Kies ik een mobiele of responsive site?

 1. Avatar
  Marijke zegt:

  Google past met ingang van 21 april de algoritmes van haar zoekmachine aan zodanig dat mobielvriendelijke websites meer kans hebben om hoger in de zoekresultaten te verschijnen dan niet-mobielvriendelijke websites. Wij hebben een webwinkel die niet mobielvriendelijk is; kan ik gezien Google’s verandering van algoritmes nu beter een geheel nieuwe responsive website laten maken of is een mobiele site voldoende?

  • Nadine Jooren

   Beste Marijke,

   Google lijkt nog steeds een responsive site te prefereren boven een aparte mobiele site. Hiervoor gelden nog altijd dezelfde voor- en nadelen. Als het budget het toelaat, zou ik dus altijd kiezen voor een responsive site, dan weet je zeker dat je ook naar de toekomst toe altijd goed zit.

   Groet, Nadine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*