How to: afbeeldingen optimaliseren om je websitesnelheid te verbeteren


optimaliseren van afbeeldingen

Het optimaliseren van de bestandsgrootte van afbeeldingen is een belangrijk aspect van SEO. Dit heeft namelijk een grote invloed op de laadsnelheid van je website. Grote / zware afbeeldingen maken websites erg langzaam. De kans dat bezoekers tijdens het laden van de website blijven wachten is klein. Een langere laadtijd leidt er namelijk toe dat bezoekers je site eerder verlaten en bij een concurrent gaan kijken. Hoe kleiner de bestandsgrootte van een afbeelding is, hoe sneller de website zal laden, hoe positiever dit is voor SEO en hoe minder bezoekers er af zullen haken. Kortom: genoeg redenen om aan de slag te gaan met het optimaliseren van je website afbeeldingen!

Afbeeldingen optimaliseren zonder kwaliteitsverlies

Hoe zorg je er nou voor dat de bestandsgrootte van een afbeelding kleiner wordt? Vaak worden afbeeldingen verkleind via bijvoorbeeld Photoshop of via andere fotobewerkingssoftware. Dit heeft meestal eerder een negatief effect dan een positief. De kwaliteit van de afbeelding gaat hierdoor namelijk vaak achteruit en de bestandsgrootte is nog altijd niet optimaal.

Een betere optie is om gebruik te maken van een tool waarbij het bestand flink verkleind wordt, maar waarbij de kwaliteit van de afbeelding gewaarborgd blijft. Een voorbeeld van zo’n tool is TinyPNG. Om gebruik te maken van deze tool heb je geen Photoshop kennis nodig of dien je geen ingewikkelde stappen te ondernemen. Het enige wat je hoeft te doen is het uploaden van je huidige afbeeldingen en vervolgens de verkleinde bestanden downloaden. Deze verkleinde bestanden kun je vervolgens weer uploaden op je website. Zo heb je met een aantal simpele stappen direct al de sitesnelheid verbeterd!

Tip: Als de benaming van de afbeeldingen hetzelfde blijft hoef je niet over de hele website de afbeeldingen aan te passen, maar kun je er in veel CMSen voor zorgen dat deze automatisch vervangen worden. Scheelt je weer een hoop werk!

Verkleinen via Google Page Speed Insights

Goed om te weten is dat zelfs kleine afbeeldingen al een besparing op kunnen leveren. Het beste is dan ook om alle afbeeldingen te optimaliseren. Echter worden deze kleinere afbeeldingen vaak overgeslagen of vergeten omdat ze bijvoorbeeld niet in de standaard mediabibliotheek zitten.

Gelukkig hebben we dan altijd Google nog :). Vanuit de Google Page Speed Insights tool, kun je nu ook de geoptimaliseerde afbeeldingen (en tevens javascript en css bestanden) downloaden. Dit ZIP bestandje bevat ook de hierboven genoemde kleine afbeeldingen waardoor je in één keer alle benodigde beelden verkleind hebt.

sitesnelheid optimaliseren

Effect

Wil je weten wat het effect is van het optimaliseren van de afbeeldingen? Check van vlak voordat je hier mee aan de slag gaat de huidige sitesnelheid via de Google Page Speed Insights tool. Dit doe je voor zowel mobiel als desktop. Je kunt dan eventueel meteen de gecomprimeerde afbeeldingen downloaden. Na het optimaliseren van de afbeeldingen controleer je de aangepaste sitesnelheid nogmaals. Als het goed is zie je dan direct een verbeterde score!

Tip: Probeer het optimaliseren van de afbeeldingen elke keer mee te nemen op het moment dat je een nieuwe afbeelding gaat plaatsen. Dat voorkomt dat de snelheid van de website terugloopt en je in één keer alles tegelijk aan moet pakken.

Heb je nog vragen of het optimaliseren van afbeeldingen? Of wil je meer weten over de invloed van sitesnelheid op SEO? Neem dan contact op met ons!

Anke Beekmans

Anke Beekmans

Schrijft graag met enthousiasme over SEO, Usability en conversieoptimalisatie. En als ze niet aan het werk is? Dan wordt ze blij van muziek, lekker eten en drinken, stedentrips en mountainbiketochtjes.

More Posts

Follow Me:
LinkedInGoogle Plus

Tags:

afbeeldingen snelheid 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*