Google Mijn Bedrijf: jouw bedrijf aanmelden bij Google


google mijn bedrijf

Mobiele zoekopdrachten vinden inmiddels vaker plaats dan zoekopdrachten vanuit een desktopcomputer (bron) en daarmee wordt lokaal goed vindbaar zijn steeds belangrijker. Eén van de basiszaken om lokaal goed vindbaar te zijn op Google is het inrichten van je Google Mijn Bedrijf account. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in de aanmaak van dit account en deel ik tips om je bedrijfslocatie op een goede manier in te richten.

Het belang van lokale vindbaarheid

Lokale vindbaarheid wordt steeds belangrijker. De meest voor de hand liggende reden hiervoor is natuurlijk dat de meeste zoekopdrachten op mobiele apparaten plaatsvinden, oftewel onderweg. Uiteraard wil je graag dat een potentiële klant je vindt wanneer deze vlakbij jouw winkel of in je servicegebied is.

Daarnaast is lokaal vindbaar zijn ook op desktop belangrijk. Google is al een tijd bezig met het uitbreiden van de zoekresultatenpagina met allerlei extra informatie, zoals afbeeldingen, Google Shopping resultaten en het local pack. Het local pack zijn de Google Maps zoekresultaten, waarbij drie locaties worden uitgelicht (bron). Doordat er steeds maar drie locaties worden getoond én doordat deze extra’s de aandacht afleiden van de normale zoekresultaten, is het belangrijk om ook hier goed vindbaar te zijn.

Google Mijn Bedrijf aanmaken

Heb je nog geen Google Mijn Bedrijf account, maak deze dan eerst aan. Heb je dit al gedaan dan kun je onderstaande stappen overslaan.

Google Mijn Bedrijf claimen

Om Google Mijn Bedrijf in te kunnen richten moet ten eerste de locatie door jouw bedrijf geclaimd worden.

Heb je erg veel locaties om te claimen? Dan kun je eventueel ook via een bulkupload locaties toevoegen en aanpassen. Lees hier meer over bulklocatiebeheer.

1. Klik hier om te beginnen met het claimen van je bedrijf.

2. Klik op ‘Aan de slag’ en zoek vervolgens in de zoekbalk je bedrijf op. Klik op je bedrijf als je deze vindt of klik op ‘Ik heb de naam en het adres correct opgegeven’ als je bedrijf nog niet vindbaar is.

bedrijf zoeken google mijn bedrijf

3. Vul vervolgens je bedrijfsgegevens in. Bij ‘Categorie’ dien je te kiezen uit bestaande categorieën. De volledige lijst met categorieën die op dit moment beschikbaar zijn vind je hier (kijk bij nl_NL voor Nederlandse categorieën). Kies een specifieke categorie om zo relevant mogelijk te zijn.

bedrijfsgegevens invoeren

4. Bij ‘Ik lever producten en services bij klanten op locatie’ kies je “Ja” wanneer je een bedrijf bent dat binnen een bepaalde regio producten en/of diensten levert, maar geen fysieke locatie heeft, zoals een webshop of freelancer. Je kiest “Nee” wanneer je wel een fysieke winkel of kantoor hebt waar je klanten langs kunnen komen.

5. Indien je “Ja” kiest en dus producten en/of diensten op locatie levert, kun je vervolgens aangeven op welke locaties je levert. Ook kun je aangeven of je jouw adres daarbij wel of niet zichtbaar wilt maken. (Heb je “Nee” gekozen, dan is dit niet van toepassing.

locaties kiezen

6. Accepteer vervolgens de voorwaarden en klik op “Doorgaan”.

7. Vervolgens kun je kiezen hoe je jouw bedrijf wilt verifiëren. Standaard gaat dit via post. Voor sommige bedrijven is dit ook mogelijk per e-mail of telefoon.

bedrijf verifieren

De verificatie van Google Mijn Bedrijf

Wanneer het voor jouw bedrijf mogelijk is om de verificatie via e-mail of telefoon te laten verlopen kun je dit meteen regelen. Is dit niet mogelijk dan wordt een ansichtkaart via post verstuurd. Dit duurt 1 tot 2 weken. Heb je de ansichtkaart ontvangen, dan heb je 30 dagen de tijd om ook daadwerkelijk je locatie te verifiëren. Daarna verloopt de code.

Om je locatie de verifiëren met de ontvangen code ga je naar Google Mijn Bedrijf en log je in. Klik op de locatie, dan zie je in de rechterzijbalk de melding dat je locatie nog niet geverifieerd is.

bedrijfslocatie publiceren

Klik op ‘Deze locatie verifiëren’ en vul de code in die je ontvangen hebt. Vervolgens is je bedrijf geverifieerd en automatisch vindbaar via Google Zoeken, Google Maps en Google+.

bedrijfslocatie publiceren geslaagd

Google Mijn Bedrijf inrichten

Bij het claimen van de locatie heb je al een aantal basisgegevens ingevuld. Was je locatie al geclaimd, dan raad ik je aan om te controleren of de bedrijfsgegevens die al in Google Mijn Bedrijf stonden nog steeds actueel zijn en of de categorie relevant is.

Naast deze basisgegevens kan het account nog verder ingericht worden. Ik raad aan om dit ook zo ver mogelijk in te vullen, om daarmee zowel de vindbaarheid als relevantie van je Google Mijn Bedrijf account te vergroten.

Extra bedrijfsgegevens toevoegen

Naast basisgegevens als naam en adres zijn er nog wat extra gegevens waarmee je jouw bedrijfsprofiel compleet kunt maken. Een aantal belangrijke zaken om – wanneer mogelijk – ook in te vullen zijn:

 • De URL van je website
 • Je openingstijden

openingstijden invoeren

Vul ook afwijkende openingstijden in als deze bekend zijn, bijvoorbeeld rondom feestdagen en/of vakanties.

De informatie bij Winkelcode en Labels is voor intern gebruik. Wanneer je meerdere locaties aan Google Mijn Bedrijf toegevoegd hebt kun je deze op die manier gemakkelijk vinden en/of filteren.

Bij sommige locaties verschijnt na verloop van tijd ook de mogelijkheid om extra gegevens in te vullen, onder andere:

 • Aanbod
 • Betalen
 • Voorzieningen

Deze gegevens worden voorgesteld op basis van feedback van gebruikers van Google. Bij je locatievermelding in Google Zoeken verschijnt dan het volgende:

google zoeken locatievermelding

Vervolgens wordt door middel van een aantal korte vragen geïnventariseerd wat jouw locatie wel en niet te bieden heeft:

vragen voor Google Mijn Bedrijf

Dit komt vervolgens in Google Mijn Bedrijf te staan en deze wijzigingen kun je vervolgens accepteren of afwezen. Ik raad dus aan om, zeker bij winkels en andere fysieke locaties, regelmatig na te gaan of er nieuwe wijzigingen zijn. Dit maakt je Mijn Bedrijf vermelding steeds relevanter.

Foto’s toevoegen aan Google Mijn Bedrijf

Je kunt verschillende foto’s toevoegen aan Google Mijn Bedrijf. De belangrijkste zijn je identiteitsfoto’s:

 • Profielfoto
 • Logo
 • Omslagfoto

identiteitsfoto's Google

Deze foto’s worden op belangrijke locaties weergeven, zoals de zoekresultaten van Google, bij je locatievermelding op Google Maps en wanneer men je bedrijfspagina opent.

Google doet daarnaast nog een aantal suggesties voor andere afbeeldingen die je kunt toevoegen aan Google Mijn Bedrijf, zoals foto’s van werknemers, teamfoto’s en extra foto’s. Hoe beter het beeld is dat een potentiële klant krijgt van je bedrijf, hoe groter de kans dat deze langskomt. Heb je dus relevante foto’s die je nog extra kunt toevoegen, doe dit dan vooral.

Google Mijn Bedrijf koppelen aan Adwords

Zet je zoekadvertenties van Google in? Koppel dan je Google Mijn Bedrijf vermelding aan je Adwordsaccount. Je kunt je locatie dan gebruiken als locatie-extensie bij je zoekadvertenties om nog relevanter te zijn. Ook kunnen je advertenties hierdoor in Google Maps verschijnen. Mijn collega Roxanne schreef al eerder een artikel over de advertentie-extensies van Adwords.

Dit is hoe je Google Mijn Bedrijf koppelt aan Adwords:

1. Zorg dat het e-mailadres waarmee Google Mijn Bedrijf beheert wordt, ook beheerder is van het Adwords-account om te locaties te kunnen synchroniseren.

2. Ga in Adwords naar Advertentie-extensies en selecteer Locatie-extensies. Klik op + Extensie om de extensie toe te voegen.

3. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien. Synchroniseer je locatie(s) en maak eventueel een filter aan als je niet alle locaties uit Google Mijn Bedrijf wilt toevoegen aan Adwords. Let hierbij wel op dat in het filter de exacte naam van de locatie dient te staan. Wijzig je deze later, zal de locatie niet meer weergeven worden bij je Adwords-advertenties.

koppeling adwords

4. Controleer een dag later of de locatie(s) goed zijn gesynchroniseerd en of deze vertoningen genereren.

Extra tips voor het optimaal inrichten van Google Mijn Bedrijf

Heb je bovenstaande stappen gevolgd, dan is je Google Mijn Bedrijf account ingericht en dan is je bedrijfslocatie vindbaar via Google. Wel wil ik nog een aantal extra zaken delen om rekening mee te houden bij het inrichten van Google Mijn Bedrijf. Lees onderstaande tips door om optimaal gebruik te maken van Google Mijn Bedrijf.

Maak niet meerdere pagina’s per adres aan

Hoewel het misschien niet te voorkomen is, raden we aan om nooit meerdere Google Mijn Bedrijf accounts per adres aan te maken. Dit om te voldoen aan de richtlijnen van Google (bron), en er dus geen locatie zomaar verwijderd kan worden door Google. En daarnaast omdat er toch maar één van deze locaties getoond zal worden in de zoekresultaten (bron).

Hiervoor gelden wel een aantal uitzonderingen. Wanneer je met meerdere bedrijven in een bedrijfsverzamelgebouw zit is dit geen probleem, omdat het duidelijk om verschillende bedrijven gaat. Ook maakt Google een uitzondering voor afdelingen binnen bedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en overheidsinstellingen. Wel moet deze afdeling dan duidelijk afgescheiden zijn van de rest van je bedrijf. Zo is het duidelijk dat een Rituals in de Bijenkorf afgescheiden is van de rest van de winkel, dus zou dit apart geclaimd kunnen worden. De broodafdeling van de Albert Heijn mag daarentegen niet apart geclaimd worden.

Zorg dat je adres ook op je website staat

Om de vindbaarheid van je Google Mijn Bedrijf locatie te verbeteren, is het belangrijk om je bedrijfsadres ook op je website te vermelden. Zorg daarbij dat dit adres exact overeenkomt met wat je in Google Mijn Bedrijf hebt aangegeven. Denk hierbij aan verschillende benamingen van de plaats (Den Bosch en ’s-Hertogenbosch), of bijvoorbeeld afkortingen in de straatnaam (Koningin Julianastraat vs. Kon Julianastraat).

Wees ook vindbaar op andere plekken

Naast het vermelden van je adres op je eigen website, verbetert de vindbaarheid van je bedrijfslocatie in Google ook door vindbaar te zijn op andere plaatsen. Meld je bedrijf daarom aan bij diensten als de Telefoongids en Yelp, of claim de locatie als je al vindbaar bent, om zo de juiste gegevens in te kunnen voegen. Je aanmelden voor deze diensten is gratis. Kijk ook naar op welke sites je bedrijfsadres verder nog vindbaar is en of de gegevens correct zijn.

Stimuleer recensies

Vraag klanten om een recensie achter te laten bij je vermelding in Google. Een bedrijfslocatie met veel recensies heeft een betere kans om getoond te worden in de zoekresultaten. Daarnaast creëer je met positieve recensies natuurlijk ook een goed imago bij je potentiële klanten die het bedrijf zien in de zoekresultaten.

Wil je meer weten over Google Mijn Bedrijf?

Heb je nog meer vragen over lokaal vindbaar zijn via Google of de inrichting van Google Mijn Bedrijf? Neem contact met ons op, dan bekijken we graag wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie.

Linda Gommers

Linda Gommers

Linda houdt zich bij Leadrs bezig met search engine advertising (SEA) en data-analyse. In haar vrije tijd blogt ze graag en loopt ze regelmatig hard. Ook wordt ze blij van reizen, en dan het liefst naar de Verenigde Staten.

More Posts - Website

Follow Me:
LinkedIn

Tags:

google mijn bedrijf 

 

10 reacties op “Google Mijn Bedrijf: jouw bedrijf aanmelden bij Google

 1. Avatar
  Tasha Silooy zegt:

  Hi, ik heb wat hulp nodig bij het inrichten van een google+ mijn bedrijf pagina.
  Wij hebben een taxi vereniging dat is dcta Taxi & Tour Services (Dutch Caribbean Taxi Association) op Curacao waarvan een google+ pagina bestaat.
  Daarnaast hebben we onlangs en officieel taxi bedrijf (dus geen vereniging) opgericht: CTN Taxi & Tours BV, dit is een werkmaatschappij onder de holding CTN Group op Curacao.
  CTN Group heeft een tourconcept: Hop on Hop off als merknaam vastgelegd bij Bureau Intellectueel Property op Curacao.
  Nu wil ik graag een google+ Hop on Hop off Curacao inrichten echt helemaal op gericht op dit ene product.
  Kunnen jullie me adviseren hoe ik dit het beste zou kunnen doen?
  Er komt een aparte website van Hoponhopoff.ctngroup.co de namen zijn geclaimed alsook de facebookpagina’s.
  http://www.dctacuracao.com wordt momenteel aan gewerkt dus alleen de homepage werkt.
  http://www.ctngroup.co is ‘under construction’

  Alvast hartelijk dank voor uw reactie,

  Tasha

  • Linda Gommers
   Linda Gommers zegt:

   Hoi Tasha,

   Bedankt voor je reactie! Wanneer je een Google Mijn Bedrijf vermelding aanmaakt zoals uitgelegd in het artikel, wordt er ook automatisch een Google+ pagina voor je aangemaakt. Dit is namelijk bij Google aan elkaar gekoppeld. Je kunt dus een Google Mijn Bedrijf vermelding aanmaken voor het adres waarop dit bedrijf is gevestigd. Vervolgens kun je via het beheer van Google Mijn Bedrijf (https://business.google.com) niet alleen naar je Google Mijn Bedrijf, maar ook naar je Google+ vermelding gaan en daar bijvoorbeeld berichten plaatsen. Dit kun je doen voor elk adres waarop je bedrijf is gevestigd, maar we raden aan om niet meerdere vermeldingen per adres aan te maken, tenzij er een heel duidelijk verschil zit tussen de bedrijven/diensten, zoals ik onderaan het artikel uitleg. Dit geldt hiermee ook voor Google+ vermeldingen.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt, veel succes ermee!

 2. Avatar
  Natasha zegt:

  Ik heb bij ‘leveren op locatie’ de verkeerde optie aangegeven waardoor nu wel mijn huisadres wordt weergegeven. Kan ik dat nog ergens wijzigen, want ik kan niet vinden waar dat kan?
  Bedankt!

  • Linda Gommers
   Linda Gommers zegt:

   Hoi Natasha,

   Jazeker! Als je inlogt bij Google Mijn Bedrijf en vervolgens naar het beheer van de vermelding gaat (via het blauwe Google Mijn Bedrijf icoon) krijg je links een menu waar onder andere ‘Informatie’ in staat. Wanneer je daarop klikt kun je het adres van je bedrijf zien. Klik bij het adres op het potloodje om dit te bewerken en vervolgens opent een scherm waarin je het ‘leveren op locatie’ aan kunt passen. Succes ermee!

 3. Avatar
  Iris zegt:

  We willen graag een locatie toevoegen, maar het gebouw staat nog niet op deze locatie, er wordt nl gebouwd. Is er behalve bulk ook nog een andere manier om verificatie te krijgen dan de postkaart die verloren raakt op de werf en waarvoor we graag per telefoon of per mail willen ontvangen.

  • Emily Vermunt

   Beste Iris,

   Het is helaas nog niet mogelijk om een locatie aan te maken voor het bedrijf wat nog gebouwd moet worden. Google zegt hier zelf het volgende over:

   Bedrijven die niet in aanmerking komen
   • Bedrijven die nog worden opgericht of nog niet voor klanten zijn geopend.”

   Tot die tijd adviseren wij de huidige locatie van jullie bedrijf te behouden als adres op Google Mijn Bedrijf (als er een huidige locatie is). Zodra het pand officieel voor klanten geopend gaat worden is het mogelijk om deze te claimen. Google zegt over het verhuizen van bedrijven het volgende:

   “Update uw adres in Google Mijn Bedrijf als uw bedrijf verhuist, zodat klanten de nieuwe locatie weten te vinden. Maak geen nieuwe bedrijfsvermelding als u van de ene locatie naar de andere verhuist. Mogelijk wordt u gevraagd het nieuwe zakelijke adres te verifiëren nadat u het heeft geüpdatet.” Lees meer over het adres van het bedrijf aanpassen op Google Mijn Bedrijf.

   Succes!

 4. Avatar
  Debbie zegt:

  Wat is het verschil tussen een post op Google + en een post op Google+ bedrijven. Ik zie dat het niet automatisch doorpost wanneer je wat op Google + gepost hebt naar de bedrijven. Klopt dat?

  • Emily Vermunt

   Beste Debbie,

   Het klopt inderdaad dat Google+ niet automatisch berichten doorzet naar Google Mijn Bedrijf. Google+ en Google Mijn bedrijf zijn (behalve dat het beide tools vanuit Google zijn) twee verschillende losstaande platformen. Het doel van Google Mijn Bedrijf is “Google mijn Bedrijf brengt je direct in contact met je klanten, of ze nou naar je zoeken via Google Search, Maps of Google” – Zo omschrijft Google het zelf op de officiële Google mijn Bedrijf uitlegpagina. Google+ omschrijft zichzelf als volgt: “Met Google+ kun je links, video, foto’s en ander content delen met mensen die dezelfde interesse hebben als jij. Bovendien kun je zien wat anderen hebben gedeeld. Je kunt altijd zelf kiezen met wie je zaken wilt delen.”.

   Hoewel de mogelijkheid van berichten plaatsen een overlapping tussen Google Mijn Bedrijf en Google+ zou kunnen zijn, is dit (momenteel nog steeds) gescheiden.

 5. Avatar
  Irma zegt:

  Hallo Linda,

  Allereerst bedankt voor de informatieve blog over Google Mijn Bedrijf.
  Ik kom echter niet helemaal uit het volgende:

  Heb een tijd terug met mijn standaard google account een Google Mijn Bedrijf profiel aangemaakt. Nu zou ik alles graag wat professioneler aanpakken ( ik had verschillende onderdelen nog niet ingevuld etc.) en ik stuitte daarbij online op informatie over de mogelijkheid om een zakelijk account ( met mijn zakelijke emailadres) bij Google aan te maken en van hieruit het Google Mijn Bedrijf te laten lopen.
  Ik vraag me echter af of dit überhaupt nodig is en wat het voordeel van een zakelijk google account is?
  Tegelijk lees ik in jouw blog dat het (als ik het goed begrijp) niet raadzaam is om meerdere Google Mijn Bedrijf accounts op één adres aan te maken. Ik begrijp dat je de locatie (?) van beide niet meer kunt verwijderen als ze eenmaal aangemaakt zijn?
  Allemaal vragen, ik hoop dat je mij verder kunt helpen.

  • Emily Vermunt

   Hallo Irma,

   Geen probleem, hierbij een terugkoppeling op jouw vragen! Een Google Mijn Bedrijf account is altijd zakelijk. Het is uiteraard aan jou welk e-mailadres je hiervoor wilt gebruiken, dit kan een privé of zakelijk e-mail adres zijn (zo lang er maar een Google Account aan gekoppeld is). Maar omdat de meeste mensen liever niet hun privé gegevens koppelen, is het dus mogelijk om gelijk je zakelijke e-mailadres te gebruiken. Maar of je nu met een privé of zakelijk e-mailadres een account maakt, het Google Mijn Bedrijf account is altijd het zelfde.

   Maar als je al een Google Account hebt (voor o.a. Gmail, Google Drive, Google Mijn Bedrijf etc.) wat is gekoppeld, kun je dat prima behouden. Uiteraard is het altijd mogelijk (als bijvoorbeeld jouw bedrijf groter wordt en meer mensen toegang tot het account krijgen) om een zakelijk Google Account (Gmail) te maken en dan hier het Google Mijn Bedrijf account aan te koppelen. Zo beschikken jouw medewerkers/collega’s niet over jouw persoonlijke inloggegvens.

   Je kan in dat geval het primaire eigendom van het account overdragen. Het account met het primaire eigendom kan dan de overige accounts er uit verwijderen. https://support.google.com/business/answer/3415281?hl=nl

   Wat betreft jouw vraag voor meerdere Google mijn Bedrijf accounts op één adres, zit het iets anders. Het is belangrijk dat iedere locatie beheert wordt door één Google Mijn Bedrijf account. Het is tenslotte niet logisch dat één bedrijfspand met één adres, twee accounts heeft (tenzij een verzamelgebouw). Wanneer je volgens bovenstaande manier te werk gaat, kom je niet in de situatie dat je twee Google Mijn Bedrijf accounts aanmaakt op één locatie.

   Hopelijk geeft deze reactie je genoeg inzicht om hiermee verder aan de slag te kunnen. Bij vragen helpen we graag.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*