Google Hummingbird: het zoekalgoritme compleet vervangen


google-hummingbird

Op 27 september 2013 bestond Google precies 15 jaar. Dat leek ze een mooie gelegenheid om een spiksplinternieuw algoritme aan te kondigen: de Google Hummingbird (kolibrie). De kolibrie staat erom bekend heel erg snel met zijn vleugeltjes op en neer te kunnen gaan (15 tot 80 keer per seconde). Door deze snelle bewegingen is de kolibrie in staat om stil in de lucht te blijven hangen en om (als enige vogel) achteruit te vliegen. Dit nieuwe algoritme zou ook zo moeten werken: precies en snel!

Het algoritme werd al enkele weken voor de aankondiging uitgerold. Volgens Google zelf is dit de grootste algoritme update in de afgelopen 3 jaar (sinds de Google Caffeine algoritme in 2010) en zou deze invloed hebben op maar liefst 90% van de zoekresultaten. Waar vorige updates als Google Panda en Google Penguin slechts een update waren op het bestaande algoritme, is Google Hummingbird eigenlijk een complete vervanging van het algoritme (waarin Panda en Penguin vervolgens ook zijn opgenomen).

Wat houdt Google Hummingbird precies in?

Het nieuwe algoritme is erop gericht om op een meer menselijke manier de interactie aan te gaan met gebruikers en een directer antwoord te geven. Google geeft aan dat het zoekopdrachten die worden gedaan als complete vragen laat verwerken en niet (meer) als afzonderlijke woorden. Het doel is dan dat de zoekresultaten beter overeenkomen met hetgeen dat men gevraagd heeft, in plaats van resultaten die alleen relevant zijn voor enkele van de zoekwoorden. Lange en ingewikkelde zoekopdrachten zouden op die manier dus betere resultaten op moeten leveren.

Semantisch zoeken en de Knowledge Graph worden hierbij ook steeds belangrijker. Met de Knowledge Graph (of in het Nederlands: Kenniskaart) toont Google alternatieve zoekresultaten met extra informatie over het onderwerp waar je op zoekt. In plaats van de gebruikelijke lijst met links naar andere sites kun je dan ook afbeeldingen en andere waardevolle informatie zien die is gerelateerd aan je zoekopdracht, waardoor je wellicht niet eens door hoeft te klikken naar 1 van de sites die als zoekresultaat naar boven komen. Het doel is dat je zo eerder vindt waarnaar je op zoek bent.

Wat betekent Google Hummingbird voor mij?

Omdat Google nu de zoekopdrachten nog beter begrijpt en dus met nog relevantere informatie wil komen, is het schrijven van relevante en kwalitatieve content belangrijker dan ooit. We hebben het al vaker gezegd: Content = King! Dat wordt nu nog maar weer eens een keer bewezen. Google wil de gebruiker zo goed mogelijk helpen vinden wat hij of zij zoekt en Google kan nu ook langere en complexere zoekopdrachten beter begrijpen. Dit betekent dat je er nog meer dan ooit voor moet zorgen dat bezoekers op jouw site kunnen vinden wat je zoeken. Als je zeker weet dat je site dit kan bieden, dan hoef je je geen zorgen te maken. Zo niet, bel ons dan even ;-).

Naast de bekende unieke, relevante en kwalitatieve content spelen ook hier de andere bekende regels voor je website nog altijd een belangrijke rol. Zorg er dus voor dat je website technisch goed in elkaar zit en dat Google deze goed kan lezen en begrijpen. Zorg er verder voor dat je autoriteit opbouwt op een bepaald onderwerp en zorg voor relevante links en social shares (en dan uiteraard bij voorkeur via Google+).

Meer weten over Google Hummingbird?

Wil je meer weten over de gevolgen van Google Hummingbird voor jouw site, neem dan even contact op met Leadrs: 088-010 5600 of info@leadrs.nl. Wij kunnen even voor je checken of je site Hummingbird-proof is en je adviseren over eventuele aanpassingen!

Nadine Jooren

Nadine Jooren

Nadine schrijft blogartikelen over project management en conversie optimalisatie en houdt zich binnen Leadrs dan ook voornamelijk bezig met deze vakgebieden. In haar vrije tijd kun je haar regelmatig vinden op de tennisbaan, tenminste, als ze niet in het buitenland vertoeft, want reizen is misschien toch wel haar grootste passie.

More Posts - Website

Follow Me:
LinkedInGoogle Plus

Tags:

Google google hummingbird google update 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*