HomeBlogUpdate: Gewijzigde Google Ads doelgroepen voor display en video

Update: Gewijzigde Google Ads doelgroepen voor display en video

Google Ads

Google heeft kort geleden een aantal wijzigingen doorgevoerd in de targetingmogelijkheden van display– en videocampagnes, ook wel ‘doelgroepen’ genoemd. Een aantal bestaande doelgroeptypen zijn samengevoegd, en er zijn nieuwe mogelijkheden beschikbaar gekomen. In deze blog delen we de belangrijkste veranderingen met je! 

Geen aangepaste affiniteitsdoelgroepen en aangepaste intentiedoelgroepen meer 

De belangrijkste wijziging die Google heeft gedaan in bestaande doelgroepen, is het samenvoegen van aangepaste affiniteitsdoelgroepen en aangepaste intentiedoelgroepen. Deze doelgroepen werden in 2018 geïntroduceerd en hiermee kon je het volgende doen:

  • Aangepaste affiniteitsdoelgroeppersonen targeten die een interesse hebben in een selectie van zelfgekozen zoekwoorden 
  • Aangepaste intentiedoelgroeppersonen targeten waarvan Google verwacht dat ze op korte termijn een bepaald product/dienst willen afnemen o.b.v. zelfgekozen zoekwoorden 

Het grote verschil tussen de twee doelgroepen was dat je met een affiniteitsdoelgroep een veel breder publiek aansprak dan met een intentiedoelgroep. Het bereik was groter, maar de doelgroep had minder de intentie om actie te ondernemen. 

De vervanger: aangepaste doelgroepen 

Aangepaste affiniteitsdoelgroepen en aangepaste intentiedoelgroepen zijn samengevoegd in ‘aangepaste doelgroepen’. Dit is automatisch gebeurd in alle campagnes. 

Hoe bepaalt Google nu dan of een brede (affiniteits)doelgroep wordt aangesproken of een specifieke, koopgerichte (intentie)doelgroep? Dat doen ze op basis van de kenmerken van de campagne, en dan met name campagnedoel en biedstrategie. Deze zijn dus nog belangrijker geworden om met aangepaste doelgroepen het juiste type publiek te bereiken. Ook kun je het verschil maken door gebruik je maken van brede of juist specifieke (koopgerichte) zoekwoorden. 

Nieuw: Mensen targeten die bepaalde plaatsen hebben bezocht 

De aangepaste doelgroepen komen ook met een nieuwe optie t.o.v. de affiniteits- en intentiedoelgroepen: je kunt nu mensen bereiken die bepaalde plaatsen hebben bezocht, en deze toevoegen in een aangepaste doelgroep. Hierbij zijn zeer specifieke typen locaties mogelijk.

Nieuw: Type aangepaste doelgroep bepalen 

Je kunt vanaf nu ook zelf een type aangepaste doelgroep kiezen. Je hebt bij het aanmaken en bewerken van de doelgroep namelijk 2 opties: 

  • Zoekwoorden ingeven die mensen bereiken die interesse hebben in of een koopintentie hebben voor deze groep zoekwoorden. Hierbij stelt Google zelf een doelgroep samen van mensen die interesse hebben in de woorden die je invult. 
  • Zoekwoorden ingeven en mensen bereiken die exact naar deze woorden hebben gezocht in Google. 

Voorheen werd het eerste type gebruikt in display, en het tweede in videocampagnes, wanneer je gebruikmaakte van aangepaste affiniteits- of intentiedoelgroepen. Nu kun je beide type doelgroepen in beide campagnetypes gebruiken! 

Nieuw: levensgebeurtenissen in display 

Sinds begin 2019 zijn levensgebeurtenissen een targetingmogelijkheid voor video- en G-mail campagnes. Maar: sinds kort zijn de levensgebeurtenissen ook te gebruiken in displaycampagnesDenk bij levensgebeurtenissen aan studeren, verhuizen, een baan zoeken, trouwen en ga zo maar door. Erg interessant wanneer je als bedrijf een product of dienst aanbiedt dat mensen rondom bepaalde levensgebeurtenissen vaak nodig hebben. 

We schreven al eerder een blog over levensgebeurtenissen met meer informatie! 

Alweer iets langer beschikbaar maar ook interessant: gedetailleerde demografie 

Gedetailleerde demografie is een type doelgroep dat sinds het voorjaar beschikbaar is in Google Ads. Het biedt mogelijkheden om mensen te bereiken met een bepaalde ouderlijke status, huwelijkse staat, opleidingsniveau of woonsituatie (koper of huurder). 

En nu? 

We adviseren om de huidige doelgroepen (en dan met name de aangepaste doelgroepen) in je display- en videocampagnes goed onder de loep te nemen, om te kijken wat er veranderd is en welk effect dat heeft op de prestaties van campagnes. Ook is het belangrijk om te beoordelen of het campagnedoel, de biedstrategie en het type zoekwoorden aansluiten bij wat je wilt bereiken met de campagne, zodat Google dit ook op de juiste manier kan interpreteren. 

Daarnaast bieden de nieuwe mogelijkheden volop nieuwe kansen, dus loont het ook om te kijken welke interessant zijn voor jouw campagnes! 

Kun je hierbij ondersteuning gebruiken? Ik help je graag! Neem dan vooral even contact op met Leadrs en dan bekijken we de mogelijkheden.

Linda Gommers - Leadrs

Kun jij ondersteuning gebruiken bij het onder de loep nemen van jouw video of display campagnes?

Ik help je hier graag mee! Neem vooral contact op met Leadrs en we bespreken graag alle mogelijkheden met je.

Direct contact